res:
Jarzębina – jesienny skarb natury

Jarzębina – jesienny skarb natury

Dodaj komentarz

JesieÅ„ jest porÄ… roku, kiedy dojrzewajÄ… owoce wielu drzew, min. Å›liwki, jabÅ‚ka, a także… koralowa jarzÄ™bina. Już niebawem ponownie bÄ™dziemy mogli cieszyć oko widokiem czerwonej jarzÄ™biny, która bÄ™dzie ozdabiaÅ‚a ogrody oraz parki i aleje. Niewiele jednak osób wie, że te malutkie kulki nie muszÄ… tylko sÅ‚użyć do tworzenia jesiennych korali, bÄ…dź bukiecików, ale również idealnie odnajdujÄ… swoje zastosowanie w kuchni oraz… medycynie.

W październiku, kiedy owoce sÄ… już dojrzaÅ‚e można je suszyć i przerabiać na syropy, wywary, nalewki, a nawet konfitury. Istotne jest jednak to gdzie i kiedy zbieramy owoc jarzÄ™biny. Dzikie owoce starajmy siÄ™ zbierać za miastem, w miejscach oddalonych od zakÅ‚adów przemysÅ‚owych i ruchliwych szos. Zwróćmy uwagÄ™, by nie byÅ‚y przejrzaÅ‚e lub mokre, bo takie szybko pleÅ›niejÄ…. Owoce dziko rosnÄ…ce zazwyczaj nie nadajÄ… siÄ™ do jedzenia na surowo, ale można z nich zrobić przetwory. JarzÄ™bina zawiera wiele witamin, w tym witaminy A i C, cukry, sole mineralne i co ważne – kwas parasorbinowy, który dziaÅ‚a niekorzystnie na narzÄ…dy ukÅ‚adu moczowego, ale zanika pod wpÅ‚ywem temperatury powyżej 45 stopni Celsjusza oraz w temperaturze poniżej zera. Dlatego owoce jarzÄ™biny można zebrać i ususzyć lub najlepiej poczekać do pierwszych przymrozków i wówczas przystÄ…pić do zbierania. Ponadto, owoce jarzÄ™biny zawierajÄ… też witaminy z grupy B, PP i K, potas, sód, magnez i miedź.

Oto najważniejsze właściwości jarzębiny.
– W medycynie ludowej owoce jarzÄ™biny wykorzystywano w chorobach: pÅ‚uc, nerek oraz wÄ…troby.
– JarzÄ™binÄ™ stosuje siÄ™ w: stanach zapalnych nerek, kamicy nerkowej, w zaburzeniach krążenia i trawienia.
– Napary z jarzÄ™biny dziaÅ‚ajÄ…: moczopÄ™dnie, przeciwzapalnie, przeczyszczajÄ…co.

Tak jak wcześniej zostało już wspomniane, jarzębina poza wykorzystaniem w ziołolecznictwie jest używana zarówno w przemyśle spożywczym. Wytwarzane są z niej kompoty, konfitury, galaretki i nalewki, a także wódka. Jarzębina wchodzi także w skład herbatek ziołowych.

Z powodu dużej zawartości sorbiny, powodującej gorzki i cierpki smak owoców jarzębiny, nie zaleca się spożywania jej na surowo. Co więcej, kwas parasorbinowy jest wręcz trujący, gdyż może przyczynić się do zatrucia pokarmowego, którego następstwem jest biegunka i wymioty.

Jarzębina nadaje się do spożycia dopiero po przetworzeniu.