Jak podnieść odporność organizmu – przepisy na dania wzmacniające układ immunologiczny
Układ odpornościowy z radością i powodzeniem spełnia swoją funkcję, gdy jest dopieszczony z każdej strony – gdy dbamy o swój organizm m.in. poprzez dietę. Dziś przedstawiamy kilka propozycji zdrowych dań, które nie tylko smakują, lecz również wzmacniają układ odpornościowy.
Przepisy na smaczne dania zwiększające odporność organizmu
Ognista zupa z dyni z imbirem
Składniki:
50 dag miąższu z dyni,
½ selera,
4 łyżki ryżu,
1 marchew, 1 pietruszka, 1 mały por, 1 czerwona papryka,
1 papryczka chili, kawałek świeżego imbiru,
2-3 łyżki pikantnego ketchupu, 4 łyżki oliwy, sól,
5 ziarenek pieprzu, 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
2 ząbki czosnku, 2-3 listki laurowe,
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 2-3 goździki
Zetrzeć na tarce ⅓ miąższu obranej dyni, pozostałą część pokroić w kostkę o wielkości 1 cm. Pokroić w paseczki oczyszczony por i paprykę. Seler, marchew oraz pietruszkę obrać i też pokroić w paseczki. Imbir cienko obrać i zetrzeć na tarce, papryczkę chili oczyścić i posiekać razem z 2 obranymi ząbkami czosnku. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, włożyć imbir oraz chili z czosnkiem i mieszając, smażyć 2 minuty. Dodać por, paprykę oraz przygotowane pozostałe warzywa. Mieszając, smażyć 3 minuty. Następnie włożyć utartą oraz pokrojoną w kostkę dynię i opłukany ryż. Wlać 2 litry wrzątku i dodać przyprawy: listki laurowe, goździki, pieprz, ziele angielskie, słodką paprykę. Wsypać szczyptę soli i zagotować.
Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować mniej więcej 30 minut. Doprawić do smaku ketchupem, solą i mieloną papryką. Chili, imbir, papryka nie tylko nadają zupie zdecydowany smak, ale też rozgrzewają i zapobiegają przeziębieniom.
Do smaku można dodać nieco werbeny.
Zupa śródziemnomorska
Składniki:
po 1 czerwonej i żółtej papryce, ½ selera naciowego, ½ główki kapusty, 1 cytryna, 2 pomidory, 1 biała cebula, 1 ząbek czosnku, po 1 łyżce oliwy i koncentratu pomidorowego, 1,5 litra rosołu, 1 papryczka chili, 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
Papryki oczyścić i pokroić na małe kawałki. Seler naciowy w plasterki. Kapustę poszatkować. Pomidory oraz cebulę pokroić w kosteczkę. W garnku zeszklić na oliwie cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać koncentrat pomidorowy, zasmażyć. Mieszając, dolać rosół. Włożyć chili i nasiona kopru. Zagotować. Do wrzącego wywaru dodać przygotowane wcześniej warzywa oraz plasterki cytryny. Zupę gotować około 15 minut. Podawać z pełnoziarnistym pieczywem.
Do smaku można dodać nieco lubczyku.
Sałatka wiosenna
Składniki:
2 główki sałaty lodowej,
sok z ½ cytryny
2 awokado
1 pęczek rzodkiewki
10 dag kiełków słonecznika
Sos: 50 ml białego wina, 1 ząbek czosnku, 1 mała cebula, 1 pęczek natki pietruszki, 100 ml oliwy z oliwek, cukier brązowy, sól
Sałatę umyć. Oddzielić liście. Awokado obrać, pokroić w ćwiartki. Skropić sokiem z cytryny. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce. Czosnek rozetrzeć, cebulę i natkę drobno posiekać. Dodać wino, oliwę oraz sól i cukier do smaku. Dokładnie wymieszać. Liście sałaty i awokado udekorować kiełkami, posypać rzodkiewką i skropić sosem. Sałatka pasuje do dań z ryb i drobiu.
Do smaku można dodać nieco lukrecji gładkiej.
Cukinia z czosnkiem
Składniki:
3 cukinie, 4 pomidory, 1 papryka, 1 cebula,
3 ząbki czosnku, 1 gałązka rozmarynu,
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
sól, 3 łyżeczki oleju
Cukinię oraz paprykę opłukać. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć i obrać ze skórki. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę oraz czosnek. Posypać papryką w proszku. Cukinię pokroić w plasterki, oczyszczoną paprykę na małe kawałki. Połączyć z cebulą oraz czosnkiem i krótko smażyć. Dodać pokrojone pomidory i dusić pod przykryciem 20 minut. Doprawić solą i posiekanym rozmarynem. Do smaku można dodać nieco werbeny.
Na podstawie książki “Dieta odpornościowa” Barbara Jakimowicz-Klein