res:
Domowa kapusta kiszona - przepis

Domowa kapusta kiszona – przepis

Dodaj komentarz

Szukasz przepisu na domową kapustę kiszoną? Być może ten przypadnie ci do gustu. Jest prosty i szybki w wykonaniu, a efekty smakowite.

Dlaczego warto dodać kapustę do swojej diety? Zawiera ona witaminy (m.in. C, E, P, B6) oraz składniki mineralne. Koi układ nerwowy, wzmacnia system odpornościowy, a nawet jest stosowana w profilaktyce raka. Sok z kapusty łagodzi wrzody żołądka i dwunastnicy.

Poniższy przepis jest według kuchni Pięciu Przemian, która charakteryzuje się między innymi tym, aby poszczególne składniki dodawać do siebie w ścisłej kolejności.

Domowa kapusta kiszona – przepis

Składniki

M – 1 kg kapusty

W – 2 gramy soli niejodowanej

D – 1 jabłko

O – kilkanaście nasion kopru lub kminku

Z – 1 marchewka

M – kilka ziaren jałowca

Przygotowanie

Kapustę szatkujemy i solimy. Zostawiamy na stolnicy na mniej więcej godzinę (w tym czasie trochę zmięknie i straci gorycz). Następnie przekładamy kapustę do dużej miski i dodajemy utarte jabłko, nasiona kopru lub kminku, marchewkę startą na tarce o dużych oczkach oraz ziarna jałowca.

Mieszamy wszystkie składniki, przekładamy do weków, jak najmocniej ubijając kapustę, przykrywamy słoiki. Odstawiamy w ciepłe miejsce (około 18°C). Kapusta kiszona jest gotowa do spożycia po 2-3 dniach.

Pamiętajmy, że jest to przepis według Pięciu Przemian i wszystkie składniki należy dodać do siebie w ścisłej kolejności. Poniżej jeszcze „ściąga” wyjaśniająca, co oznaczają literki „O”, „Z”, „M”, „W” oraz „D”.

O – Żywioł Ognia
Z
– Żywioł Ziemi

M – Żywioł Metalu
W – Żywioł Wody
D – Żywioł Drzewa

Przepis pochodzi z książki „Jesień w kuchni Pięciu Przemian”.