Domowa kapusta kiszona – przepis
Szukasz przepisu na domową kapustę kiszoną? Być może ten przypadnie ci do gustu. Jest prosty i szybki w wykonaniu, a efekty smakowite.
Dlaczego warto dodać kapustę do swojej diety? Zawiera ona witaminy (m.in. C, E, P, B6) oraz składniki mineralne. Koi układ nerwowy, wzmacnia system odpornościowy, a nawet jest stosowana w profilaktyce raka. Sok z kapusty łagodzi wrzody żołądka i dwunastnicy.
Poniższy przepis jest według kuchni Pięciu Przemian, która charakteryzuje się między innymi tym, aby poszczególne składniki dodawać do siebie w ścisłej kolejności.
Domowa kapusta kiszona – przepis
Składniki
M – 1 kg kapusty
W – 2 gramy soli niejodowanej
D – 1 jabłko
O – kilkanaście nasion kopru lub kminku
Z – 1 marchewka
M – kilka ziaren jałowca
Przygotowanie
Kapustę szatkujemy i solimy. Zostawiamy na stolnicy na mniej więcej godzinę (w tym czasie trochę zmięknie i straci gorycz). Następnie przekładamy kapustę do dużej miski i dodajemy utarte jabłko, nasiona kopru lub kminku, marchewkę startą na tarce o dużych oczkach oraz ziarna jałowca.
Mieszamy wszystkie składniki, przekładamy do weków, jak najmocniej ubijając kapustę, przykrywamy słoiki. Odstawiamy w ciepłe miejsce (około 18°C). Kapusta kiszona jest gotowa do spożycia po 2-3 dniach.
Pamiętajmy, że jest to przepis według Pięciu Przemian i wszystkie składniki należy dodać do siebie w ścisłej kolejności. Poniżej jeszcze „ściąga” wyjaśniająca, co oznaczają literki „O”, „Z”, „M”, „W” oraz „D”.
O – Żywioł Ognia
Z – Żywioł Ziemi
M – Żywioł Metalu
W – Żywioł Wody
D – Żywioł Drzewa
Przepis pochodzi z książki „Jesień w kuchni Pięciu Przemian”.