Czym jest makrobiotyka?
Makrobiotyka, MBD (Macro Biotic Diet), to sposób odżywiania (lecz dla wielu również styl życia) odzwierciedlajÄ…cy grÄ™ energii jin-jang (tao) i równowagÄ™ panujÄ…cÄ… we wszechÅ›wiecie. W praktyce oznacza taki dobór produktów, który harmonizuje jin i jang. TwórcÄ… współczesnej makrobiotyki jest JapoÅ„czyk, Georges Oshawa. Makrobiotyka w Polsce narodziÅ‚a siÄ™ niedawno – ok 1975 roku, lecz już ma niemaÅ‚e grono zwolenników.
Oshawa inspirację czerpał ze sposobu życia i odżywiania japońskich mnichów. Japończyk przełożył dalekowschodnią zasadę podziału energii (jin-jang) na pożywienie. Według medycyny dalekiego Wschodu każdy produkt niesie ze sobą pewien potencjał energetyczny. W makrobiotyce produkty dzielą się na neutralne (zrównoważone jin-jang) oraz produkty z różnym stopniem nasilenia jin i jang. Produkty jin są kwasotwórcze, produkty jang zasadotwórcze.
Podział produktów:
skrajnie jin (-)
biała mąka, pieczywo, makarony,
biały cukier,
rafinowane oleje
mleko i jego przetwory
alkohol, kawa, czarna herbata
produkty neutralne (0)
pełne ziarna zbóż,
orzechy, nierafinowane oleje,
warzywa, rośliny strączkowe,
woda źródlana,
kawy zbożowe, niektóre herbaty (sencha, kukicha)
skrajnie jang (+)
mięso, drób, ryby,
sery, jaja,
rafinowana sól
Makrobiotyka odrzuca produkty silnie jin i silnie jang. Jako podstawÄ™ odżywiania zaleca ziarna zbóż – peÅ‚ne, nieprzetworzone. Powinny one stanowić 50% spożywanych pokarmów. WedÅ‚ug Georgesa Oshawy nasiona sÄ… najbardziej optymalnym pożywieniem dla czÅ‚owieka – to najmocniejsza energetycznie część roÅ›liny (zawierajÄ… wszelkie niezbÄ™dne skÅ‚adniki, by wydać na Å›wiat kolejne istnienia – roÅ›liny), poza tym majÄ… najbardziej zrównoważone energie jin-jang.
Kolejną ważną grupą pokarmową w makrobiotyce są warzywa. Powinny one stanowić 20-30 % spożywanych pokarmów. Istotną rzeczą jest, by jeść warzywa z naszej strefy klimatycznej i warzywa sezonowe. Warzywa z danej strefy klimatycznej posiadają odpowiedni potencjał energetyczny i działanie, które jest potrzebne w danej strefie, np. pomarańcze mają działanie ochładzające, tak więc na takie owoce możemy pokusić się co najwyżej latem. Natomiast warzywa, które można kupić poza sezonem, zostały wyhodowane w sztucznych warunkach, a więc mają niewielki potencjał energetyczny i dużo chemii.
Pozostałą część diety makrobiotycznej powinny uzupełnić zupy, fasolki i morskie warzywa. Okazjonalnie (1-3 razy w tygodniu) można pokusić się na ryby, owoce lub desery owocowe.
Makrobiotyka a pory roku
W poszczególnych porach roku sposób odżywiania i przygotowania posiÅ‚ków powinien być nieco inny. ZimÄ… na talerzu powinno siÄ™ znaleźć wiÄ™cej gorÄ…cych, energetyzujÄ…cych pokarmów (bardziej jang), okrÄ…gÅ‚ych warzyw, warzyw korzeniowych, latem – jedzenie powinno być bardziej jin, a posiÅ‚ki lekko gotowane (np. na parze).