res:
Czym jest makrobiotyka?

Czym jest makrobiotyka?

Dodaj komentarz

Makrobiotyka, MBD (Macro Biotic Diet), to sposób odżywiania (lecz dla wielu również styl życia) odzwierciedlajÄ…cy grÄ™ energii jin-jang (tao) i równowagÄ™ panujÄ…cÄ… we wszechÅ›wiecie. W praktyce oznacza taki dobór produktów, który harmonizuje jin i jang. TwórcÄ… współczesnej makrobiotyki jest JapoÅ„czyk, Georges Oshawa. Makrobiotyka w Polsce narodziÅ‚a siÄ™ niedawno – ok 1975 roku, lecz już ma niemaÅ‚e grono zwolenników.

Oshawa inspirację czerpał ze sposobu życia i odżywiania japońskich mnichów. Japończyk przełożył dalekowschodnią zasadę podziału energii (jin-jang) na pożywienie. Według medycyny dalekiego Wschodu każdy produkt niesie ze sobą pewien potencjał energetyczny. W makrobiotyce produkty dzielą się na neutralne (zrównoważone jin-jang) oraz produkty z różnym stopniem nasilenia jin i jang. Produkty jin są kwasotwórcze, produkty jang zasadotwórcze.

Podział produktów:

skrajnie jin (-)

biała mąka, pieczywo, makarony,
biały cukier,
rafinowane oleje
mleko i jego przetwory
alkohol, kawa, czarna herbata

produkty neutralne (0)

pełne ziarna zbóż,
orzechy, nierafinowane oleje,
warzywa, rośliny strączkowe,
woda źródlana,
kawy zbożowe, niektóre herbaty (sencha, kukicha)

skrajnie jang (+)

mięso, drób, ryby,
sery, jaja,
rafinowana sól

Makrobiotyka odrzuca produkty silnie jin i silnie jang. Jako podstawÄ™ odżywiania zaleca ziarna zbóż – peÅ‚ne, nieprzetworzone. Powinny one stanowić 50% spożywanych pokarmów. WedÅ‚ug Georgesa Oshawy nasiona sÄ… najbardziej optymalnym pożywieniem dla czÅ‚owieka – to najmocniejsza energetycznie część roÅ›liny (zawierajÄ… wszelkie niezbÄ™dne skÅ‚adniki, by wydać na Å›wiat kolejne istnienia – roÅ›liny), poza tym majÄ… najbardziej zrównoważone energie jin-jang.

Kolejną ważną grupą pokarmową w makrobiotyce są warzywa. Powinny one stanowić 20-30 % spożywanych pokarmów. Istotną rzeczą jest, by jeść warzywa z naszej strefy klimatycznej i warzywa sezonowe. Warzywa z danej strefy klimatycznej posiadają odpowiedni potencjał energetyczny i działanie, które jest potrzebne w danej strefie, np. pomarańcze mają działanie ochładzające, tak więc na takie owoce możemy pokusić się co najwyżej latem. Natomiast warzywa, które można kupić poza sezonem, zostały wyhodowane w sztucznych warunkach, a więc mają niewielki potencjał energetyczny i dużo chemii.

Pozostałą część diety makrobiotycznej powinny uzupełnić zupy, fasolki i morskie warzywa. Okazjonalnie (1-3 razy w tygodniu) można pokusić się na ryby, owoce lub desery owocowe.

steroid satin al, steroid siparis
steroid satin al, steroid siparis
steroid satin al, steroid siparis
steroid satin al, steroid siparis
steroid satin al, steroid siparis
steroid satin al, steroid siparis
steroid satin al, steroid siparis
steroid satin al, steroid siparis
steroid satin al, steroid siparis
steroid satin al, steroid siparis
steroid satin al, steroid siparis
steroid satin al

Makrobiotyka a pory roku

W poszczególnych porach roku sposób odżywiania i przygotowania posiÅ‚ków powinien być nieco inny. ZimÄ… na talerzu powinno siÄ™ znaleźć wiÄ™cej gorÄ…cych, energetyzujÄ…cych pokarmów (bardziej jang), okrÄ…gÅ‚ych warzyw, warzyw korzeniowych, latem – jedzenie powinno być bardziej jin, a posiÅ‚ki lekko gotowane (np. na parze).