10 powodów, dla których warto pić sok z kapusty
Sok z kapusty jest bogatym źródłem zdrowia dla naszych przewodów pokarmowych, wzmacnia odporność i oczyszcza ciało z toksyn. Można go spożywać w dwóch wersjach: świeżo wyciskanej bądź kiszonej. Nasze babcie wiedziały co robią, polecając picie tego soku w przypadku “kaca”, problemów ze stawami i w okresie wytężonej nauki. W jakich jeszcze sytuacjach mogą nam się przypaść jego niezwykłe właściwości?
Kapusta jest popularnym i tanim warzywem, które w naszej kuchni najczęściej występuje w formie gotowanej. A szkoda, bo gotując, pozbawiamy jej najbardziej cennych składników odżywczych i witamin, które mają działanie lecznicze. L-glutamina odbudowuje trakt jelitowy, witamina U (L-metylo-metionino-sulfonian) działa antyzapalnie i gojąco, a siarkowe heteroyty są świetnymi antyseptykami. Oprócz tego w kapuście znajdziemy całą masę karotenu (prowitaminy A), witamin E, K, B1, B2, B3, B6, biotynę, witaminy C i P, a poza tym potas, sód, wapń, fosfor, żelazo, srebro, ołów, nikiel, tytan, molibden, wanad.
Sok z surowej kapusty:
1. Działa anty-rakotwórczo
Dzięki zawartości izocyjanianów, sok z kapusty aktywuje metabolizm estrogenów w organizmie. Proces ten pomaga walczyć m.in. z rakiem jelita grubego, płuc, sutka, prostaty czy żołądka. Znany na całym świecie propagator sokowania Jay Kordich, lecząc więźniów na wyspie Alcatraz udowodnił, że sok z kapusty leczy wrzody żołądka, raka pęcherza, przyspiesza gojenie się ran i zapobiega starzeniu się skóry. Wszystko dzięki witaminie U, która występuje wyłącznie w soku z kapusty i została odkryta w latach pięćdziesiątych jako ta, która ma szerokie działanie lecznicze. Witamina pomaga również w przypadku zapalenia piersi u kobiet karmiących (to stąd popularna metoda obkładania piersi liśćmi z kapusty, które równie skutecznie, co w przypadku zastoju pokarmu, łagodzą również bóle stawów, podrażnienia żołądka i wiele innych dolegliwości).
2. Pomaga w koncentracji
Kapusta jest bogatym źródłem witaminy K i antocyjanów, które pomagają w koncentracji i poprawiają funkcjonowanie mózgu. Spożywanie kapusty chroni również przez chorobą Alzheimera i demencją.
3. Usuwa toksyny z organizmu
Dzięki zawartości siarki i witaminy C, sok z kapusty pomaga usuwać toksyny z organizmu, takie jak kwas moczowy i wolne rodniki. Badania kliniczne pokazują, że regularne spożywanie tego warzywa chroni przed reumatyzmem i artretyzmem.
4. Pomaga kontrolować ciśnienie krwi
Kapusta jest bogatym źródłem potasu, który pomaga rozszerzać naczynia krwionośne, ułatwiając przepływ krwi. Pomaga również przy nadciśnieniu.
5. Łagodzi bóle głowy
Surowy sok z kapusty jest znanym od wieków lekarstwem na przewlekłe bóle głowy. W łagodzeniu migreny pomocne jest przykładanie liści kapusty na czoło.
Sok z kiszonej kapusty:
1. Ma działanie probiotyczne
Jest dużo skuteczniejszym probiotykiem, niż niejeden specyfik z apteki. Wszystko dzięki sporej ilości laktobakteri, których zawartość jest wystarczająca już w jednej szklance takiego soku.
2. Pomaga we wszelkich chorobach, które swój początek mają w przewodzie pokarmowym
Sok z kiszonej kapusty jest doskonałym sposobem na kolonizację przewodu pokarmowego dobrymi bakteriami. Jelita osoby, która cierpi na jakąkolwiek dolegliwość, pije kawę, alkohol, przyjmuje jakiekolwiek leki albo nagminnie spożywa przetworzoną żywność wyglądają jak „dziurawe” sito. Tymczasem ścianki takiego jelita powinny być szczelnie wypełnione dobrymi bakteriami, które nie pozwalają na przedostanie się żadnej cząsteczce pokarmu do krwiobiegu. Pijąc codziennie sok z kiszonej kapusty, pomagamy naszemu organizmowi wytworzyć odpowiednią ilość takich bakterii, które szczelnie zakleją jelito, pracując na nasze zdrowie, witalność i dobre samopoczucie.
3. Przedłuża życie
Koreańscy naukowcy badając zwyczaje żywieniowe stulatków odkryli, że w ich diecie codziennie pojawiają się naturalnie fermentowane, tradycyjne przetwory sojowe oraz kimchi (koreański odpowiednik kiszonej kapusty). Są one bogatym źródłem witaminy B12, całkowicie naturalnie wyprodukowanej przez bakterie.
4. Leczy „kaca” i astmę
W niemieckiej medycynie naturalnej picie soku z kiszonej kapusty jest popularnym sposobem likwidującym „kaca”. Stawia także na nogi tych, którym zdarzyło się wypić za dużo. Trunek coraz popularniejszy jest również w Polsce. Oprócz „kaca”, sok z kiszonki łagodzi, a czasem również pozwala całkowicie usunąć ataki astmy.
5. Pomaga w leczeniu wątroby, hemoroidów, poprawia apetyt
Kiszona kapusta z dodatkiem jagód jałowca, kminku, odpowiednią proporcją soli wydaje z siebie sok, w medycynie ludowej traktowany jako napój witaminowy i ogólnie wzmacniający, poprawiający apetyt i trawienie. Jego picie zalecano również przy chorobach wątroby, śledziony, pęcherza żółciowego, zaparciach i żylakach odbytu.
Sok z kapusty nadaje się też do płukania jamy ustnej. Taki preparat wzmacnia bowiem dziąsła i leczy stany zapalne.
Jak przygotować sok z kapusty?
Jeśli nie mamy w domu wolnoobrotowej wyciskarki, do przygotowania soku z kapusty możemy wykorzystać mikser lub blender. Jedna głowa średniej, liczącej około 2. kg kapusty, powinna starczyć na mniej więcej osiem szklanek soku.
Kapustę pokrój w drobniejsze kawałki, usuwając głąba. Wrzuć kawałki do blendera i dodaj szklankę wody (w przypadku, gdy zamierzasz sok kisić, użyj od razu podwójnej porcji wody). Do kapusty przeznaczonej do kiszenia możesz dodać 1/2-1 łyżeczki soli kamiennej lub himalajskiej. Następnie zmiksuj całość tak, by drobinki kapusty były widoczne. Kapuścianą papkę przecedź przez sitko. Pij sok na świeżo, albo przełóż do wyparzonego wrzątkiem słoika, zakręć i zostaw w temperaturze pokojowej na 71 godziny. Ta dłuższa wersja pozwala na ukiszenie soku.
Jak spożywać sok z kapusty?
Można wypijać profilaktycznie jedną szklankę soku dziennie. Dla urozmaicenia, dodaj do niego sok z innych warzyw lub owoców: marchwi, jabłka, cytryny. Profesor medycyny z Uniwersytetu Stanford, dr Garnett Cheney, na podstawie swoich doświadczeń klinicznych w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku zalecał spożywanie 100-200 ml świeżego soku z kapusty, pół godziny przed każdym posiłkiem, 3-5 razy dziennie. Sok z kiszonki dobrze jest pić w okresie jesienno-zimowym, aby wzmocnić odporność. 1 szklanka soku przed śniadaniem i ta sama ilość pół godziny po kolacji to idealny sposób, by uniknąć sezonowego przeziębienia i zaopatrzyć się w energię na dłuższy czas.
Artykuł pochodzi z portalu DzieciSaWazne.pl
„Dlaczego warto pić sok z kapusty?”