Zielone smoothies
Nie od dziś wiadomo, że szeroko pojęta zielona żywność jest niezwykle bogatym źródłem cennych składników odżywczych, niezbędnych człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. Co więcej, dieta z odpowiednio dobranymi proporcjami warzyw i owoców gwarantuje nie tylko dobre samopoczucie, ale również zauważalną poprawę stanu twojej skóry a nawet wzmocnienie odporności i opóźnienie procesów starzenia!
Co jednak zrobić, jeśli komuś z trudem przychodzi zjedzenie marchewki lub pomidora, a co dopiero mówić o zielonych liściach? Najlepszym rozwiązaniem w takich sytuacjach jest smoothies! Regularne spożywanie koktajli warzywno-owocowych daje widoczne rezultaty w poprawie stanu zdrowia nawet u osób, które, jak im się zdawało, cierpią na zmiany chorobowe, które są nieodwracalne, tj. bezsenność, cukrzyca, łuszczyca, nadciśnienie czy osteoporozę.
Zalety zielonych smoothies
Dlaczego zielone smoothies jest tak skuteczne? Wszystko za sprawą chlorofilu, który zawierają wszystkie zielone warzywa, zwłaszcza te o intensywnej barwie.
- Zawarty w zielonych warzywach chlorofil oczyszcza ciało z toksyn oraz pomaga w odbudowie i produkcji czerwonych krwinek, co z kolei podnosi poziom twojej energii i tworzy zdrowy system immunologiczny.
- Chlorofil pomaga zwalczać infekcje, obniża poziom złogów szczawianów, leczy rany, likwiduje stany zapalne, poprawia krążenie, trawienie oraz wzrok, a ponad to likwiduje nieprzyjemny oddech.
- Smoothie są źródłem witamin (m. in. A, C, K), minerałów, protein oraz błonnika.
Jeśli z trudem przychodzi ci sama myśl o tym, że mógłbyś zjeść np. jarmuż, szpinak, sałatę lebiodę albo malwę, to smoothies jest idealnym rozwiązaniem dla ciebie! Płynna forma sprawia, że niezbędne składniki odżywcze są szybciej wchłaniane przez organizm, a także nie naraża cię na konfrontację z liśćmi, które np. uważasz za nieprzyjemne w dotyku.
Źródło: Dzika spiżarnia