5 zasad zbierania dzikich roślin jadalnych
Czy wiesz, że wokół nas jest mnóstwo roślin jadalnych? Koniczyna, trawa, mniszek, babka czy też rumianek to zaledwie garstka roślin, które można włączyć do swojej diety.
Przygoda z dziką roślinnością może okazać się naprawdę niezwykle fascynująca. Wiadomo przecież nie od dziś, że w sklepie coraz trudniej dostać produkty, które nie są zmodyfikowane lub nie zawierają pestycydów i innych, szkodliwych substancji. Dlatego warto powrócić nieco do korzeni i skorzystać z tego, co oferuje nam Matka Natura. A są to rośliny odżywcze w najczystszej postaci, bez cienia podejrzanej chemii, które rosną wokół ciebie i nie potrzebują ingerencji człowieka, by być smacznymi i zdrowymi.
Zanim jednak zaczniesz zbierać dzikie rośliny jadalne, warto byś poznał kilka najważniejszych zasad odnośnie ich gromadzenia. Znajdziesz je poniżej.
Zasady zbierania dzikich roślin jadalnych
- Nie jedz, jeśli nie wiesz, co to jest – brzmi banalnie, ale jedną z najczęstszych przyczyn zatrucia pokarmowego jest fakt, że ludzie zjadają rośliny, których nie potrafili zidentyfikować. A przecież nie wszystkie dzikie rośliny są jadalne! Dlatego najpierw dokładnie upewnij się z czym masz do czynienia, a jeśli nie zidentyfikujesz danej rośliny, po prostu jej nie jedz.
- Zaangażuj zmysły –Jeśli włączysz wszystkie zmysły, uda ci się lepiej określić czy dana roślina nadaje się do zjedzenia. W ten sposób zmniejszysz również ryzyko wystąpienia alergii lub zatrucia. Dlatego przyglądaj się otoczeniu – zwracaj uwagę na rośliny, które wydają się bardziej łagodne od pozostałych, dotykaj rośliny – pozwoli ci to określić czy będzie ona przyjemna w konsumpcji, wąchaj rośliny – nieprzyjemna woń może świadczyć o toksyczności, słuchaj otoczenia – niektóre jadalne rośliny mogą sugerować to wydawanymi odgłosami, np. grzechotaniem, próbuj tylko małe ilości – jeśli próbujesz coś po raz pierwszy najlepiej rozetrzyj to na wardze lub pod językiem, jeśli są trujące oba te wrażliwe miejsca zaalarmują cię o tym.
- Małe porcje – testuj każdą zebraną roślinę, zaczynaj od małych porcji nawet, jeśli wiele ekspertów potwierdzi, że roślina jest w 100% jadalna. Każdy organizm jest inny i trudno przewidzieć indywidualną reakcję.
- Nie mieszaj chwastów – do diety wprowadzaj rośliny pojedynczo tak, abyś był w stanie określić, które wywołują np. reakcję alergiczną i mógł wykluczyć je z menu.
- Edukuj się – tylko ciągłe pogłębianie wiedzy pozwoli ci uniknąć przykrych sytuacji związanych ze zjedzeniem niewłaściwej rośliny. Czytaj książki i uczęszczaj na fachowe warsztaty dotyczące dzikich roślin a z pewnością wyjdzie ci to na zdrowie.
Przestrzegaj tych 5 zasad a zbieranie dzikich roślin okaże się czystą, codzienna przyjemnością. A w dodatku niezwykle zdrową!
ŹródÅ‚o: „Dzika spiżarnia”