Błonnik – niezastąpiony element codziennej diety!
Pomimo powszechnie dostępnej wiedzy na różnorodne tematy, szczególnie w obszarze żywienia i zdrowia, nasza świadomość jest bardzo niska, zwłaszcza na temat tego, co pozytywnie wpływa na ludzki organizm. Tak drodzy Państwo, to jest powód do smutku… ale głowa do góry! Postanowiliśmy wyjść naprzeciw brakom i przedstawiamy kilka ciekawostek pod tytułem: dlaczego warto zadbać, aby w codziennej diecie na liście produktów niezbędnych znalazł się błonnik? 🙂
Błonnik pokarmowy bądź też inaczej nazywane włókno pokarmowe to różnorodne substancje pochodzenia roślinnego, które nie ulegają trawieniu poprzez enzymy przewodu pokarmowego człowieka. To właśnie dzięki tym niestrawionym częściom produktów roślinnych przez dłuższy czas mamy uczucie sytość po posiłku oraz łatwiej usuwane są z organizmu toksyczne resztki.
Odpowiednia ilość błonnika w naszej diecie pomoże ograniczyć ilość tłuszczu wewnątrzbrzusznego, a tym samym obniżyć ryzyko wystąpienia wielu poważnych schorzeń związanych z metabolizmem i sercem. Dodatkowo błonnik wspomaga…. odchudzanie! Zwróćmy uwagę, że produkty bogate w błonnik wymagają dłuższego czasu przeżuwania oraz mają większą objętość przy niższej kaloryczności. Co więcej, błonnik sprawia, że spożywane produkty krócej zalegają w przewodzie pokarmowym. (czyż nie brzmi już zachęcająco?:) )
Tak więc spożycie błonnika ma istotne znaczenie dla funkcjonowania przewodu pokarmowego.
Pamiętajmy, że według zaleceń dietetyków dzienne zapotrzebowanie na błonnik to minimum 30 gram, przy czym wartość ta jest zmienna w zależności od wieku oraz płci.
Niestety wraz z rozwojem technologii i nieustannie wzrastającym tempem życia zwiększyło się zapotrzebowanie na produkty „wysokoprzetworzone”, co jest jednoznaczne z obniżeniem jakości, a już na pewno wartości posiłków – w tym włókna pokarmowego. Zauważmy, że współczesny styl życia i jedzenia sprzyja powstawaniu próchnicy zębów, niezakaźnych chorób jelita grubego, żylaków nóg oraz chorób cywilizacyjnych.
Powiedzmy sobie wprost: błonnik odpowiada za poprawne funkcjonowanie szeregu obszarów naszego organizmu. Oto kilka z nich:
– mniejsze wchłanianie się cholesterolu i trójglicerydów
– prewencję nowotworów przewodu pokarmowego
– zmniejszenie uczucia głodu
– obniżenie ciśnienia tętniczego krwi
– regulacje rytmu wypróżnień
– rozwój korzystnych bakterii jelitowych
– zapobieganie wzdęciom, zaparciom
– hamowanie rozwoju bakterii tj.: Salmonelli i E.coli oraz dba o śluzówkę żołądka
Zapewne nasuwa się Państwu pytanie: gdzie znaleźć błonnik? Otóż odpowiedź jest prosta – błonnik pokarmowy to nic innego jak… zdrowa żywność!
Błonnik pokarmowy występuje m.in. w owocach, warzywach i produktach zbożowych.
Wymieńmy sobie najważniejsze:
Produkty zbożowe:
– pieczywo razowe, chrupkie
– kasza jęczmienna, kasza gryczana
– płatki pszenne, owsiane, musli
– otręby
Wszystkie warzywa (a najlepiej surowe ze skórką) a w szczególności:
– nasionka rodziny roślin strączkowych tj.: groszek, soja, fasolka, soczewica
– kapusta biała, włoska, czerwona
– burak, marchew
– kalarepa, rzepa, kalafior
Wszystkie owoce, najlepiej spożywane ze skórką i drobnymi pestkami, a w szczególności:
– maliny, porzeczki, agrest, truskawki, żurawina,
– jabłka, gruszki, śliwki
– suszone śliwki, morele,
– orzechy.
Na próżno szukać błonnika w m.in. mięsie, rybach, mleku, jajkach, masłach, olejach oraz… alkoholach.
Oczywiście wszystko należy czynić, mówić i spożywać w życiu z umiarem. Spożycie błonnika w zbyt dużej ilości może przyprawić nas o dolegliwości brzuszne takie jak: wzdęcia, bóle brzucha, biegunkę oraz doprowadzić do niedożywienia i niedoboru wapnia, żelaza i cynku.
Warto zaznaczyć, że istnieje także grupa chorób, która wyklucza stosowanie diety wysokobłonnikowej, do której zalicza się: stany zapalne żołądka, trzustki, dróg żółciowych, jelit, nieżyty przewodu pokarmowego, choroba wrzodowa dwunastnicy i żołądka oraz choroby zakaźne.