Jakie właściwości ma kawa? Lepsza rozpuszczalna czy ziarnista?
Zapach świeżo przyrządzonej kawy o poranku to dla wielu zapowiedź dobrze rozpoczętego dnia. Poza walorami smakowymi kawa ma także szereg właściwości wpływających na nasze zdrowie. Sprawdź, jakie!
Właściwości kawy
Działa pobudzająco
Wysoka zawartość kofeiny pomaga w pobudzeniu umysłu do pracy. To powszechnie znana właściwość kawy, o której z pewnością słyszał każdy z nas.
Pomaga redukować stres
Terapeutyczne wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci kawy pomagajÄ… w obniżeniu poziomu stresu – sam proces przygotowania kawy i jej zapach pomagajÄ… w odprężeniu siÄ™. Szybkie espresso to zastrzyk dodatkowej energii, z kolei latte czy cappuccino to dodatkowe kilka chwil relaksu i skupienia.
Zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycÄ™
Czy wiesz, że filiżanka kawy dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę? Profilaktyka tej choroby cywilizacyjnej ma ogromne znaczenie. Kawa wspomaga metabolizm glukozy i uwrażliwia tkanki na insulinę. Okazuje się zatem, że osoby z nadwagą, które nie uprawiają aktywności fizycznej, ale regularnie pijają kawę są obarczone mniejszym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 niż osoby, które także cierpią z powodu otyłości i nie uprawiają sportu, ale nie piją kawy.
Podnosi poziom serotoniny
Stwierdzenie, że kawa pomaga w walce z depresją byłoby dużym uproszczeniem. Warto jednak wspomnieć, że według najnowszych badań po każdym wypiciu kawy wzrasta poziom serotoniny i dopaminy. Słusznie byłoby zatem zmaksymalizować dobroczynne właściwości kawy i stworzyć wokół tego swoisty rytuał, który dodatkowo uprzyjemni tę chwilę dla siebie.
Wspomaga odchudzanie
Kofeina zawarta w kawie jest istotna podczas procesu przemiany materii. Okazuje siÄ™, że pomaga przyspieszyć ten mechanizm nawet o 20%. W odchudzaniu jak w sporcie – wszystkie chwyty dozwolone, o ile dziaÅ‚ajÄ… i nie wyrzÄ…dzajÄ… nikomu krzywdy. Walka ze zbÄ™dnymi kilogramami nie należy do najÅ‚atwiejszych, stÄ…d warto podkrÄ™cić metabolizm dodatkowym zastrzykiem kofeiny.
Spowalnia procesy starzenia
Chyba każdy chciałby zachować młodość i zdrowie najdłużej jak się da. Dobroczynne zalety kawy pomagają w osiągnięciu tego celu. Zawarte w niej polifenole i antyoksydanty nie tylko niszczą wolne rodniki opóźniając tym samym procesy starzenia, ale także niwelują stany zapalne w naszym organizmie. To z kolei chroni od niektórych chorób nowotworowych, np. przed rakiem piersi czy jelita grubego.
JakÄ… kawÄ™ wybrać – ziarnistÄ… czy rozpuszczalnÄ…?
Wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Dla jednych samÄ… gratyfikacjÄ… stanowi zapach Å›wieżo palonych ziaren, dla innych istotniejsza jest prostota przygotowania. Niemniej – nie powinno siÄ™ zamykać na jeden gatunek – Å›wiat kawy jest bowiem zbyt bogaty, bo ograniczać siÄ™ do jednego rodzaju.
Właściwości kawy ziarnistej
Aromat Å›wieżo zmielonych ziaren jest niepowtarzalny i stanowi wartość dodanÄ…. W zmaksymalizowaniu smaku ziarnistej pomaga ekspres ciÅ›nieniowy z wbudowanym mÅ‚ynkiem. Zarówno ten rodzaj kawy, jak i sposób jest przyrzÄ…dzenia jest droższy niż w przypadku kawy rozpuszczalnej, jednak prawdziwi kawosze sÄ… gotowi na wiÄ™ksze wydatki – wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci smakowe i zapachowe rekompensujÄ… im zainwestowane pieniÄ…dze i pozwalajÄ… wydobyć peÅ‚nÄ… moc dobroczynnych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci kawy.Â
Sprawdź kawy ziarniste dobrej jakości »
Właściwości kawy rozpuszczalnej
Kawa rozpuszczalna nie ma już tak spektakularnych właściwości zapachowo-smakowych, ma jednak tę przewagę nad kawą w ziarnach, że jest tańsza, łatwiej dostępna i prostsza w przygotowaniu. Nie różnią się natomiast poziomem antyutleniaczy. Minusem jednak jest to, że kawa rozpuszczalna zawiera mniej kofeiny i obniża przyswajalność żelaza.
Ile filiżanek kawy można wypić w ciągu dnia?
Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi – w każdej dziedzinie życia należy zachować umiar. Nie powinno siÄ™ też zapominać o indywidualnych preferencjach i stanie zdrowia. KorzystajÄ…c jednak z dorobku najnowszych badaÅ„ można przyjąć, że wypicie zawartoÅ›ci dwóch – trzech filiżanek tego napoju sÄ… optymalne i pomagajÄ… zmaksymalizować dobroczynne wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci kawy.