res:
7 produktów na lepsze trawienie

7 produktów na lepsze trawienie

Brak komentarzy

Czy często masz uczucie ciężkości po posiłku, zgagę lub wzdęcia? Są to oznaki problemów z układem pokarmowym. Poznaj produkty na lepsze trawienie, które być może pomogą uporać się z Twoimi dolegliwościami.

Pamiętaj, że jedzenie uznawane powszechnie za dobre dla układu pokarmowego nie musi być odpowiednie dla każdego. Niektóre osoby mogą źle reagować na pewne produkty, co w rezultacie wywoła dolegliwości ze strony układu pokarmowego, choć jedzenie to teoretycznie jest dla niego dobre.

10 produktów na lepsze trawienie

1. Jogurt grecki – Jogurty to jedne z najlepszych produktów. Które pomagają utrzymać dobrą kondycję układu pokarmowego. Dobroczynne działanie zawdzięczamy zawartości mlecznych kultur bakterii lub innych zdrowych bakterii zwanych probiotykami. Pomagają one przywrócić prawidłową florę bakteryjną jelit, zwiększają odporność, poprawiają trawienie. Jogurty greckie są lepsze od zwykłych, ponieważ zawierają probiotyki i większą ilość białka.

2. Owsianka – Pełnoziarnista owsianka jest sycąca, niskotłuszczowa, zawiera dużo rozpuszczalnego błonnika i jest bogata w substancje odżywcze takie jak selen, witamina B1, fosfor, magnez.

Niesie ze sobą wiele korzyści dla całego układu trawiennego, zwłaszcza dla jelita grubego, ze względu na dużą zawartość rozpuszczalnego błonnika.

Dla osób cierpiących na nieswoiste zapalenie jelit (chorobę Chrohna lub wrzodziejące zapalenie okrężnicy) owsianka jest szczególnie wskazana w okresie niezapalnym.

3. Mielone siemię lniane – Działa korzystnie na układ pokarmowy dzięki zawartości witamin, minerałów, lignanów oraz rozpuszczalnego błonnika i naturalnych olejów, które wspomagają proces trawienny i regularne wypróżnianie.

Mielone siemię lniane jest dużo lepiej przyswajalne niż całe ziarenka, które po prostu przechodzą niestrawione przez układ pokarmowy.

4. Szparagi – Szparagi jako prebiotyk mają niezwykle korzystny wpływ na układ pokarmowy. Są bogate w rozpuszczalny błonnik oraz inulinę. Oba te składniki są wspaniała pożywką dla probiotyków, czyli dobroczynnych bakterii.

Można je jeść na wiele sposobów, ale żeby zachować jak najwięcej właściwości i substancji odżywczych, najlepiej jeść świeże, umyte i ugotowane na parze, w mikrofalówce, upieczone lub podsmażone na niewielkiej ilości tłuszczu – uważaj, aby ich nie rozgotować.

5. Banany – To doskonała przekąska. Są świetne na takie dolegliwości jak zatwardzenie, biegunka i niestrawność. Zawierają także mnóstwo substancji odżywczych takich jak: potas, witamina C, witamina B6, magnez i błonnik.

Uwaga! Niedojrzałe banany zawierają większą kwasowość co może powodować dolegliwości trawienne, dlatego należy jeść tylko te z żółta skórką.

6. Topinambur – Jest to gatunek słonecznika. Korzeń tej rośliny działa na układ trawienny jak potężny prebiotyk.

Topinambur można spożywać na wiele sposobów – na surowo, jako składnik sałatek, gotowaną, pieczoną, smażoną, w postaci puree – podobnie jak w przypadku ziemniaków.

7. Czarna fasola – Fasola wspomaga rozwój korzystnych bakterii, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. W dodatku zawiera mnóstwo substancji odżywczych, ma niski indeks glikemiczny (może być spożywana przez osoby z cukrzycą).

Książka Zdrowe jelita

Prawdziwą skarbnicą wiedzy o układzie pokarmowym jest książka Zdrowe jelita >>. Jest ona napisana bardzo przystępnym językiem. Zawiera informacje o powszechnych chorobach układu trawiennego, sposobach leczenia oraz zawiera plan żywieniowy, dzięki któremu pozbędziesz się uciążliwych problemów trawiennych.

Jak jeszcze zadbać o lepsze trawienie? Przeczytaj Jak poprawić trawienie? Wskazówki Pięciu Przemian >>

Zdrowe jelita. Lepsze trawienie