res:
6 faktów o roślinach czosnkowatych

6 faktów o roślinach czosnkowatych

Brak komentarzy

Rośliny czosnkowate to bardzo zdrowa „roślinna rodzina” – czosnek wytwarza allicynę (najaktywniejszą substancję mającą największe właściwości zdrowotne), szczypiorek zawiera dużo przeciwutleniaczy (związków, które są źródłem zdrowia i młodości), a cebula siedmiolatka ogranicza ryzyko zachorowania na nowotwory. Oto 6 ciekawych faktów o roślinach czosnkowatych.

1. Czosnek zawiera dużo substancji odżywczych i korzystnie wpływa na zdrowie.
Wybieraj czosnek o pełnych, twardych ząbkach, w ciasnej, nienaruszonej łupinie. Aby uzyskać z niego maksymalne ilości allicyny (substancji mającej największe właściwości zdrowotne), pokrój, posiekaj lub przeciśnij czosnek przez praskę, a potem odłóż go na dziesięć minut, zanim poddasz go działaniu wysokich temperatur.

2. Ostre w smaku cebule są najlepsze dla zdrowia.
Im ostrzejsza cebula, tym zdrowsza. Czerwone i żółte cebule, pikantne w smaku, dają najwięcej korzyści zdrowotnych. Obróbka cieplna łagodzi ich ostrość, wydobywa słodycz i zwiększa zawartość składników odżywczych. Małe cebulki mają więcej wartości odżywczych niż duże. Gotowanie cebuli powoduje, że większość zawartych w niej składników odżywczych przedostaje się do wody.

3. Szalotki to łagodne w smaku, ale bardzo zdrowe warzywa czosnkowe.
Szalotka zawiera więcej składników odżywczych niż większość odmian cebuli. Jej łagodny smak sprawia, że jest ona doskonałym dodatkiem do jajek, zup-kremów i sosów. Na targowiskach z produktami orientalnymi można znaleźć szalotkę w przystępnej cenie. Warto też hodować własną szalotkę. Zajmuje ona mało miejsca w ogródku i łatwo się ją uprawia.

4. Zielona część pora zawiera więcej składników odżywczych niż biała.
Mimo to nie rezygnuj z białej części – ona również zawiera witaminy i minerały. Przechowywanie pora jest problematyczne, dlatego też lepiej jest go zjadać w ciągu kilku dni od zakupu.

5. Jedz więcej szczypiorku cebulowego i czosnkowego – ma on dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż pikantna czerwona cebula.
Szczypior cebulowy ma rurkowate liście i można go kupić w większości sklepów. Szczypior czosnkowy ma płaskie, podobne do rzemyków liście i jest mniej popularny niż szczypior cebulowy. Zjadaj go w ciągu kilku dni od zakupu. Przechowuj w zamykanej, perforowanej, foliowej torebce.

6. Cebula siedmiolatka zawiera więcej składników odżywczych niż większość pozostałych roślin z rodziny czosnkowatych.
Siedmiolatka jest najbardziej zbliżona do dzikiej cebuli, zarówno pod względem wyglądu, jak i zawartości składników odżywczych. Zielone liście siedmiolatki zawierają więcej wartościowych składników odżywczych niż jej podłużne białe cebulki. Przechowuj ją w taki sam sposób jak szczypiorek.

Źródło: Dzika strona jedzenia

Dzika strona jedzenia