Prosty przepis na domowy keczup
Oto bajecznie prosty przepis na domowy keczup – bez sztucznych konserwantów i polepszaczy smaku. Poniższy przepis jest swego rodzaju bazą, na której możesz stworzyć nowy, bardziej odpowiedni dla ciebie smak.
Przepis na domowy keczup
Z podanych składników otrzymasz około 2 szklanek keczupu.
SKŁADNIKI:
- 2 puszki (170g) koncentratu pomidorowego (1 i 1/3 szklanki)
- 2/3 szklanki wody
- 1/3 szklanki octu jabłkowego
- 1/4 szklanki cukru organicznego
- 2 łyżeczki soli morskiej
WYKONANIE:
- Wszystkie składniki umieść w średniej wielkości misce.
- Mieszaj do chwili rozpuszczenia się cukru. Możesz to zrobić także za pomocą robota kuchennego.
Gotowy produkt powinno się przechowywać w lodówce, gdzie zachowa przydatność do spożycia przez kilka miesięcy.
Keczupowe wariacje
Eksperymentuj ze smakiem keczupu 🙂 Powyższy przepis jest bazą, keczupem podstawowym, który możesz zmienić w smak bardziej pikantny, słodki, a może wędzony?
- Keczup klonowo-balsamiczny. Zamiast cukru należy użyć syropu klonowego, a ocet jabłkowy zastąpić octem balsamicznym.
- Keczup wędzony. Do podstawowego przepisu dodaj 1 łyżeczkę (lub więcej) wędzonej papryki w proszku.
- Keczup hiszpański. Zamiast octu jabłkowego wykorzystaj ocet czerwony lub biały. Dodaj 1 łyżeczkę czosnku i 1 łyżeczkę cebuli w proszku, a następnie kilka drobno pokrojonych oliwek.
- Pikantny keczup meksykański. Do podstawowego przepisu należy dodać jedną drobno posiekaną wędzoną paprykę chili w sosie adobo, pół łyżeczki czosnku w proszku i łyżeczkę mielonego kminku.
Dostosuj smak keczupu do swoich wymagań
Używając różnych rodzajów octu, substancji słodzących, a nawet soli, można uzyskać niezliczoną ilość odmian keczupu. Aby osiągnąć jeszcze większą głębię smaku, można dodać wędzoną paprykę, czy papryczki chili. Przygotowanie takiego keczupu zajmuje tylko chwilę – wystarczy pamiętać o czterech podstawowych zasadach.
- Użyj koncentratu pomidorowego.
- Zastosuj dowolny rodzaj octu – nie bój się eksperymentować! Może to być ocet balsamiczny, winny, ryżowy, z sherry, a nawet owocowy.
- Wykorzystaj dowolny rodzaj substancji słodzącej – cukier, agawę, syrop klonowy, cukier kokosowy, a nawet zmiksowane daktyle.
- Posłuż się dowolnie wybranym rodzajem soli – może to być sól wędzone lub smakowa, ale nie powinna być gruboziarnista, ponieważ się nie rozpuści.
Przepis pochodzi z książki Wegańska spiżarnia >>