Pasztet z soczewicy – smaczna i zdrowa propozycja na Å›wiÄ™ta
Czy zastanawiasz siÄ™ jak kulinarnie zachwycić goÅ›ci na Å›wiÄ™ta? JeÅ›li tak, mamy dla Ciebie smacznÄ… i zdrowÄ… propozycjÄ™ – pasztet z soczewicy wedÅ‚ug PiÄ™ciu Przemian. Przepis pochodzi z książki „Wiosna w kuchni PiÄ™ciu Przemian”.
Pasztet z soczewicy
Składniki:
O – 3 szklanki wrzątku
Z – 2 szklanki zielonej soczewicy, 1 łyżka masła
Oddzielnie ugotować:
O – wrzątek
Z – 2 marchewki, 2 jajka na twardo
M – 1 seler i 1 korzeń pietruszki
Udusić na niewielkiej ilości wrzątku i maśle:
Z – 20 dag pieczarek
M – 1 cebula
Dodać:
W – sól
D – 1 łyżeczka estragonu
O – 1 garść orzechów włoskich, 1 garść śliwek wędzonych, 1 łyżka majeranku
Z – 1 surowe jajko, 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki, kilka suszonych morelek, 1 łyżka pestek słonecznika, 1 łyżka mączki z uprażonego sezamu
M – szczypta czarnego pieprzu, szczypta imbiru, szczypta gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka rozmarynu, 1 łyżeczka oregano
Przygotowanie:
Zagotować wodę, dodać masło, wsypać soczewicę. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, najlepiej na szamotowej płytce, do wyparowania wody.
Ugotować marchew, seler i korzeń pietruszki. Jajka ugotować na twardo.
Pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę udusić na niewielkiej ilości wrzątku i maśle (nie rumienić).
Przełożyć składniki do salaterki, dodać: sól, estragon, orzechy włoskie.
Zmiksować i dodać: śliwki wędzone, majeranek, surowe jajko, sproszkowaną słodką paprykę, pokrojone suszone morelki, pestki słonecznika, mączkę z uprażonego sezamu, pieprz czarny, imbir, gałkę muszkatołową, rozmaryn, oregano.
Wymieszać masę, wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką.
Piec przez godzinę w temp. 170°C.
Smacznego!
Tekst pochodzi ze strony www.wKuchniPieciuPrzemian.pl
Więcej wiosennych przepisów według Pięciu Przemian w książce
„Wiosna w kuchni PiÄ™ciu Przemian”: